Hoeve met olieslagerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met olieslagerij

Beschrijving

Hoeve met voormalige olieslagerij van de familie De Bruyn aan hoek Olieslagerstraat. Gekasseid voorerf in U-vorm omsloten door gebouwen, toegankelijk via ijzeren hek met pijlpunten tussen bakstenen pijlers met dekplaat bekroond met bol. De familie zou zich hier omstreeks 1720 gevestigd hebben. Gedateerd 1806 in cijferankers op de blinde straatpuntgevel van de tweelaagse woning. In de eerste helft van de 19de eeuw met losse bestanddelen. Aan de achterzijde vergroot met landgebouwen verbeterd in 1864 (zie kadasterarchief). Vroeger stond er aan de overzijde van de straat (hoek Buisstraat) een bijhorende oliemolen aangedreven door paarden met gedenksteen "P.J. De Bruyn/ 1832", later vervangen door een stenen oliewindmolen, afgebroken circa 1880. De hoeve bleef tot 1922 van de familie De Bruyn.

Haaks ten opzichte van de straat ingeplant, gerenoveerd bakstenen boerenburgerhuis van zeven traveeën lang en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Gedateerd 1806, doch vermoedelijk later uitgebreid onder meer met bovenverdieping. Verankerde erfgevel op gecementeerde plint, onder houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige deur en vensters met vernieuwd houtwerk; benedenvensters met hardstenen lateien. Lagere bovenvensters waarvan drie bovenvensters gedicht. Voordeur in geprofileerde omlijsting op neuten. Achtergevel overwoekerd door klimop, afgelijnd door bakstenen fries met dropmotieven.

Interieur. Rechter voorkamer met polychrome keramische tegelvloer; vleugeldeur onder kroonlijst met IHS-monogram op paneel tussen gevleugelde engelenhoofdjes.

Bedrijfsgebouw op straathoek parallel ingeplant tegenover de woning. Dwarsschuur met stallen, bakoven en aardappelkelder. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak; erfgevel met brede overstek voorzien van decoratief uitgesneden houten dakrand. Rechthoekige muuropeningen; houten luiken, deuren en poorten onder houten latei.

Achterin en parallel aan de straat gelegen vleugel in verankerde baksteenbouw onder zadeldak (kunstleien), deels bedrijfsgebouw en deels woning. Gewitte achtergevel met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en afgelijnd door houten kroonlijst.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nr. 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 96.
  • STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 149-150.