• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve Duerinck; heden jeugdverenigingslokalen "De Schuur". Hoeve al aangegeven op het primitief kadasterplan uit 1817, volgens kadastergegevens volledig gereconstrueerd en vergroot in 1872 door landbouwer Josse Louis Duerinck uit Sint-Gillis (zie ook opschrift gevelsteen naast voordeur).

Hoeve met U-vormige aanleg rondom verhard erf geopend naar de straat en met lindeboom. Achterin en parallel aan de straat gelegen boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel op gepikte plint, voorzien van rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken. Kalklaag verwijderd. Gepleisterde geprofileerde daklijst met hanggoot. Vensters met luiken en nieuw T-vormig houtwerk. Deur gevat in rechthoekige omlijsting van hardsteen op neuten, behouden houtwerk en ronde deurknop. Armwaterpomp met verdwenen arm. Achtergevel met muuropeningen onder lateien, getraliede vensters. Zijgevel met rondboog zoldervenster met luik.

Zijdelings aangebouwde verankerde bakstenen stal onder pannen zadeldak voorzien van houten dakvenster, links van het boerenhuis. Groen geschilderde houten poorten en luiken onder dito lateien.

Voormalige dwarsschuur, nu verbouwd tot feestzaal, rechts van het boerenhuis gelegen. Erfgevel onder overstekend pannen zadeldak, op gepikte plint en met nieuwe muuropeningen.

Lage, verankerde bakstenen stallingen haaks aan de linkerzijde van het woonhuis, onder zadeldak (golfplaten).

Interieur van boerenwoning

Opkamer toegankelijk via trap van gesinterde baksteen. Centrale gang met decoratieve tegelvloer en bepleisterde wanden. Ruimte links van de hal met tegelvloer met geometrisch patroon in grijs en wit en samengestelde balkenlaag. Kelderingang links van schouw uit gesinterde baksteen en geprofileerde haardlijst. Ruimte rechts van de hal met rode tegelvloer, bepleisterde wand en behouden balkzoldering.