Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Voormalige herenwoning "Albert Van den Bossche-Dutronquoy", stichter van de zogenaamde "Muizekesfabriek" (kousenfabriek in de Breestraat), volgens oude prentkaart opklimmend tot begin 20ste eeuw. Heden tweegezinswoning met dokterspraktijk (nummer 63). Voorgevel van in totaal zes traveeën onder rechts afgewolfd zadeldak (mechanische pannen en kunstleien), met eclectische stijlkenmerken. Bakstenen lijstgevel met knipvoegen en verwerking van gesinterde bakstenen en andere materialen als natuursteen en keramische tegels. Bekronend hoofdgestel met siertegels op de fries en getande, gekorniste kroonlijst op consoles, sierankers en met cartouches uitgewerkte boogvelden. Uitspringend middenrisaliet begrensd door hoekkettingen en met polygonale houten erker boven de omlijste dubbele voordeur (nummer 61). Rechthoekige vensters. Deels aangepaste pui met rechthoekige deur rechts (nummer 63) en steekboogpoort links (nummer 59) met opengewerkte, beglaasde ijzeren poort en bovenlicht uit het interbellum.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nummer 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 27.