Villa Heyvaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Heyvaert

Beschrijving

Achterin gelegen villa in omringend park ingesloten tussen Sint Gillislaan, Cleophas Heyvaertstraat en Otterstraat. Bouwjaar 1921 op gevelsteen, gebouwd door Arthur Emiel Jan Heyvaert–Basteyns (zie kadasterarchief) op de plaats van het uitgebrande, voormalige herenhuis uit 1843, opgericht door J. Fr. Haems en nog vooraleer volledig afgewerkt aangekocht door Joseph Heyvaert. Gedeelte van parkaanleg dateert nog uit die tijd.

Parallel aan de straat ingeplant dubbelhuis op min of meer rechthoekige plattegrond, met drie traveeën van twee bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedak met brede rechthoekige dakkapellen en rechts aanpalende lagere venstertravee onder half schilddak. Gevelparement van gediversifieerde gele, bruine en rode baksteen met natuursteen. Horizontaal geleed door banden en cordons en omlopende overstekende houten kroonlijst op tandlijst en klossen. Uitspringende centrale travee met inkom, geaccentueerd door een gebogen zuilenportiek onder bekronend balkon met ijzeren leuning. Deurtravee voorts nog verhoogd met klokvormig dakvenster op hoge schouderstukken en versierd met een gevelsteen met guirlande en een met medaillon met bouwjaar in de top. Rechthoekige muuropeningen, deels met drielichtskozijnen, beluikte bovenvensters. Linker zijgevel met twee driezijdige erkers.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nummer 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 21-23.