De Clocke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Clocke

Beschrijving

In oorsprong traditioneel diephuis met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 16de eeuw of de eerste helft van de 17de eeuw. De trapgevel werd in 1925 in opdracht van het echtpaar J. Lens-Verhaegen gerestaureerd door de aannemer Jos. Alexander. Deze werken betroffen het verwijderen van de gevelbepleistering, het herstel van het bak- en zandsteenparement, en het vervangen van de bestaande winkelpui door een nieuw houten exemplaar in neo-Vlaamserenaissance-stijl met middenportaal, wortelmotieven op de pilasters en een klassiek hoofdgestel. Bij de grondige verbouwing van het pand In 1942-1943, werd deze laatste opnieuw vervangen door een eigentijdse winkelpui, en het diepgerichte zadeldak door een nieuwe dakstructuur met de nok parallel aan de straat.

Trapgevel (acht treden en overhoeks topstuk) met parement uit traditioneel bak- en zandsteenmetselwerk met smeedijzeren muurankers. Rechthoekige bovenvensters met kwartholle negblokken, waterlijst, wigvormige ontlasting en hardstenen lekdrempel. De tweeledige geveltop wordt gemarkeerd door een druiplijst, waarboven een drielicht met rondbogig middenvenster geaccentueerd door een diamantkopsleutel en -imposten tussen rechthoekige zijvensters in het eerste register, en rechthoekig luikje erboven. Betegelde winkelpui.