Gemeentehuis van Sint-Gillis

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis van Sint-Gillis ingeplant aan straathoek Weggevoerdenstraat. Volgens opschrift gedenkplaat in achtergevel gebouwd in 1883 door aannemer V. Roman naar ontwerp van architect A. Sterck.

Gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, zwaar beschadigd in 1914, pas heropgebouwd in 1922-1923 (zie tweede gedenksteen met opschrift) door architect E. Couck en aannemer A. Pieters. Volgens oude prentkaarten werd de vroegere trapgevel en de dakruiter boven de inkomtravee vervangen door een torengeleding met hoge spits met lantaarn. Gemeentehuis nog verbouwd en aan achterzijde vergroot in 1967-1971 naar ontwerp van architect J.P. Carels en aannemer I. Hermans. Oorspronkelijk rechthoekig, heden met U-vormig grondplan.

Monumentaal vijf traveeën en twee bouwlagen tellend gebouw met symmetrische opstand onder zadeldak (leien) met dakkapellen en twee nagenoeg blinde zijtrapgevels. Bakstenen voorgevel met kenmerkende sierankers, zandstenen banden en hoekblokken, op een hardstenen plint. Houten kroonlijst met dropmotief. Hoge natuurstenen kruisvensters onder ontlastingsbogen en tussen banden met waterlijsten. Dominant middenrisaliet geaccentueerd door rechthoekige torengeleding met oculus en stellinggaten onder steil leien tentdak met opengewerkte lantaarn onder koepeldakje. Centrale korfboogvormige poort gevat in een geblokte omlijsting met op de bel-etage een balusterbalkon.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nr. 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 25-27.
  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen, XVI, Gent, 1982, p. 282-285.
  • STADSBESTUUR DENDERMONDE, Dendermonde - gemeentehuizen, Brochure Open Monumentendag 1995.