Kasteeltje brouwer J. Duerinck-Heyvaert

Beschrijving

Voormalig kasteeltje van "J. Duerinck-Heyvaert" opgetrokken in 1913-1914 door brouwer J. Duerinck-Heyvaert naast de brouwerij die hij via huwelijk van de familie Heyvaert had verworven. Brouwerij afkomstig van de familie Van der Straeten; eind 18de eeuw was de brouwer van de brouwerij "De Koning van Spanje" tevens herbergier van de gelijknamige, oudere herberg. Achterin gelegen villa in eclectische stijl met reminiscenties aan de cottagestijl. Omringende tuin deels vervangen door parking en nieuwbouw, haag aan straatkant vervangen door lage bakstenen muur.

Bakstenen hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (kunstleien). Voorgevel met dubbelhuisopstand en pittoresk voorkomen onder meer door samenstel van tuitgevel, lijstgevel en afgeknotte puntgevel met imitatievakwerk op de bovenverdieping. Centrale brede korfboogvormige inkom met toegang tot verhoogde begane grond. Rechter zijrisaliet met driezijdige erker bekroond met balkon. Linker zijrisaliet met afgeschuinde hoektravee ter hoogte van de zolderverdieping overgaand in polygonaal hoektorentje van twee geledingen met hoge torenspits voorzien van lantaarn. Brede rechthoekige vensteropeningen; vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met vooruitspringende puntgevel onder overstekend zadeldak op schoorwerk. Rechts aangebouwde lagere en jongere aanbouw beschaduwd door grote blauwe ceder.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nummer 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 24.
  • STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 83.