Calvariekapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Calvariekapel

Beschrijving

Calvariekapel gelegen aan de straatkant achter laag ijzeren hek, palend aan nummer 4 en binnen de voortuin van nummer 2. Gebouwd in de tuin van de zusters De Munck vrijwel onmiddellijk na afbraak in 1948 van een oudere wegkapel uit de tweede helft van de 19de eeuw op dezelfde plaats. Deze laatste kapel verving vermoedelijk op haar beurt een kapel die al in 1792 vermeld werd, eveneens toegewijd aan het Kruis.

Ondiepe kleine rechthoekige bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, met typerende vormgeving voor midden 20ste eeuw. Voorafgegaan door een bredere schermgevel uitgewerkt als deels gecementeerde en witgeschilderde bakstenen puntgevel die bijna tot aan de grond reikt, op bakstenen sokkel. Punttop met hardstenen aflijning en bekroond door topkruis. Scherpe spitsboogvormige opening omlijst door kopse bakstenen. Beide zijkanten met gelijkaardig gebogen venster. Laag gemetst altaar met gipsen calvariebeeldengroep voor blauwgeschilderde gepleisterde achterwand.

• BOVYN M., Bijdrage tot de geschiedenis van Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, 1955, derde reeks, deel V, p. 157.