Laatclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis gebouwd in opdracht van de weduwe Verhagen, naar een ontwerp door Jan Kaulman uit 1803. Het gebouw behoort tot de vroegst gekende realisaties van de architect, die afkomstig was uit Dierichsweiler bij Düren (Duitsland), en zich aan het einde van de 18de eeuw als schrijnwerkersgezel in Antwerpen gevestigd had. Hij studeerde architectuur aan de Academie voor Schone Kunsten, waar hij in 1791 als primus met een zilveren medaille werd bekroond, en op 26 september 1804 tot professor architectuur benoemd. Hij overleed in 1812 na een kortstondige loopbaan. Tot op heden konden slechts een vijftal bewaarde bouwwerken worden geïdentificeerd, waaronder als bekendste de Chinese pagode (houten bovenbouw gesloopt) van het Boekenbergpark te Deurne.

De rijwoning met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat drie (voorbouw) en twee bouwlagen (achterbouw) onder een gecombineerd schild- en zadeldak (nok parallel en loodrecht op de straat). Oorspronkelijk vlak bepleisterd en beschilderd, is de lijstgevel vandaag gecementeerd met een imitatieparement, op een sokkel uit witte natuursteen. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van naar boven toe verkleinende, rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel. Rechthoekige deur in de linker travee, gevat in een omlijsting uit blauwe hardsteen met geprofileerde posten en een gestrekt entablement op gegroefde Lodewijk XVI-consoles met stafwerk, rozet rustend op een voluutje. Een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf, fies en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Bewaarde houten deur met ijzeren waaier, houten vensterschrijnwerk en op de begane grond smeedijzeren venstertralies.

De plattegrond beschrijft een hoofdvolume en twee secundaire vleugels, in U-vorm gegroepeerd rond een kleine binnenplaats.

• Stadsarchief Antwerpen, 838#66.