Hoeve Hevaertshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hevaertshof

Beschrijving

Semigesloten hoeve zogenaamd "Heyvaertshof" naar de eigenaars (zie gevelopschriften). Deels aaneensluitende hoevegebouwen in U-vorm rondom rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt en centrale linde; aan de straatzijde afgesloten door een bakstenen muur onderbroken door een groen en wit geschilderd ijzeren toegangshek aan hoge vierkante bakstenen hekpijlers met dekplaat. Stal met inscriptie in twee bakstenen: "T.J. Heyvaert 1858".

Volgens het kadasterarchief minstens sinds begin 19de eeuw bestaande hoeve vergroot in 1862 door landbouwers Joseph-Adolphe, Jacques-Leopold, Jean-François, Rosalie, Marie-Josephe en Marie-Léonie Heyvaert uit Sint-Gillis. Ten noorden, verankerde bakstenen boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak met mechanische pannen. Zuidelijk gerichte erfgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen onder hardstenen lateien, voorzien van nieuwe luiken halve luiken en houtwerk met kleine roedeverdeling. Deur met gecementeerde posten op hardstenen neuten. Gepleisterde band onder gootlijst in kunststof. Rechter zijpuntgevel met vlechtingen en twee rondboogvormige zoldervensters gevat in gecementeerde omlijsting. Verbouwde achtergevel. Links zijdelings aanpalende verhoogde en verbouwde stal onder pannen zadeldak; erfgevel met hanggoot.

Ten westen, lange bakstenen dwarsschuur, onder pannen zadeldak. Naar verluidt teruggaand op een houten schuur die gefaseerd werd versteend en voorheen met strodak. Rijen verluchtingsgaten in beide zijgeveltoppen.

Ten zuiden, verankerde bakstenen stallen onder pannen zadeldak. Erfgevel gedateerd 1858 in baksteen; daklijst midden onderbroken door klimmend dakvenster boven smal vensters. Heden voorzien van brede poorten onder I-latei.