Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van drie rijhuizen. Nummer 14 dateert volgens het kadasterarchief uit 1924-'25 en werd gebouwd door Jozef Van Hauwermeiren–Lambrecht, staatswerkman uit Sint-Gillis. Nummer 16 gebouwd in 1932 in opdracht van Maurits Cools–Van de Meersch, machinist uit Sint-Gillis. In 1933 werd nummer 18 opgetrokken in opdracht van staatsbediende Frans René De Geest–Moens uit Sint-Gillis.

Bakstenen burgerhuizen van telkens een deurtravee en bredere venstertravee van twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nummer 14 en 18) of geknikt zadeldak met kunstleien (nummer 16), alle drie voorzien van een dakvenster boven de rechtertravee. Voorgevels met decoratief metselwerk op hardstenen plint, nummer 14 in breuksteenverband. Verlevendigd door op diverse wijze verspringend metselwerk, met gewitte gevelelementen zoals banden en omlijstingen (nummer 16 en 18). Nummer 14 met licht getoogde openingen en een rondboogvormig benedenvenster, vernieuwd schrijnwerk; nummer 16 en 18 met rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk met eigentijdse afgeschuinde bovenhoeken, bewaard houtwerk en bovenlichten met gestructureerd glas.