Chalet Callebaut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Chalet Callebaut

Beschrijving

"Chalet Callebaut", op kunstmatige heuvel gelegen kleine villa genaamd naar de voormalige eigenaar brouwer Jan-Victor Callebaut. Volgens de literatuur chalet afkomstig van de Wereldtentoonstelling te Brussel van 1897 en volgens het kadasterarchief hier opgericht in 1899. Naar verluidt na brand circa 1914 heropgebouwd. Achterin gelegen vrijstaand dubbelhuis. Omringende beboomde tuin door hekwerk aan bakstenen pijlers afgesloten aan de straat. Volgens oude prentkaart achter vijver gelegen en met uitzicht op de spoorlijn Gent-Dendermonde.

Villaatje van drie traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien overstekend zadeldak (met nok loodrecht op straat). Symmetrische voorpuntgevel onder dakoverstek op houten schoorwerk en afgewerkt met decoratief uitgesneden houten dakrand. Geschilderde baksteenbouw met gepleisterde(?) plint en platte banden. Stompe voorpuntgevel afgeknot door overstekende top en voorts bekleed met planken. Bel-etage met centraal breed balkon met balusterleuning en laag deurvenster. Rechthoekige bovenvensters en licht getoogde benedenvensters met behouden raamkozijnen. Centrale lage rechthoekige voordeur.

• BOVYN M., Oud Sint-Gillis-bij-Dendermonde, in Gedenkschriften van de Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Buitengewone uitgaven nr. 27, Jaarboek 1982, 1983, p. 56.