Rij burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Huizenrij samengesteld uit een ensemble van burgerhuizen met doorlopende kroonlijsthoogte en daknoklijn. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1911 (nummer 76), 1912 (nummer 66 tot 74) en 1928 (nummer 64). Gevarieerde bakstenen rijhuizen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen, overwegend enkelhuizen, onder zadeldaken (mechanische pannen of kunstleien), nummer 68 voorzien van later toegevoegde dakkapel. Eclectisch getinte lijstgevels op plinten van hardsteen, voor nummer 66 verwerkt met ruw gekapte steen in breuksteenverband. Gekoppelde huizen nummer 72 en 74 met behouden houten kroonlijst. Gevels verlevendigd met contrasterende geglazuurde steen (wit, groen) onder meer in banden en bogen. Sommige verrijkt met hardsteen (nummer 66). Verder toepassing van spaarvelden, lisenen, bogenfriezen, tandlijst. Lekdrempelversiering met tegelfries (nummer 72-74). Voorzien van licht getoogde, rondbogige of korfboogvormige muuropeningen; nummer 64, 70, 72, 74 en 76 onder I-lateien. Nummer 66 met fraai origineel houtwerk deels met kleine roedeverdeling en een twee- en drielicht met deelzuiltje(s) in de bredere venstertravee. Nummer 70 met gebombeerde ijzeren balkonleuning. Nummer 64 met centrale deurtravee en brede poorttravee als pendant van de dito venstertravee.

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke huizenrij (nummers 64-76) is de gevel van het meest rechtse pand (nummer 64) gewijzigd, waardoor deze niet meer aansluit bij de aanpalende huizen.

Auteurs: Jacobs, Els