Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Opmerkelijk herenhuis volgens kadastergegevens gebouwd in 1912 in opdracht van burgemeester Theofiel Potiau, naar verluidt naar ontwerp van architect Vaerwyck (Gent). Eclectisch getinte bakstenen voorgevel met enige art-nouveau-invloeden. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder kunstleien mansardedak. Bakstenen lijstgevel rijkelijk uitgewerkt met hardsteen (plint, lateien, consoles, booglijsten, deuromlijsting en balkon, booglijsten, consoles). Verlevendigd met kleurrijke geglazuurde tegels in banden en bogen en met tegelfriezen (in boogvelden, daklijst en banden); hardstenen plint met verluchtingsroosters. Linker venstertraveeën verhoogd met klokgevelvormig dakvenster tot een uitspringend risaliet. Deurtravee en rechter venstertraveeën afgelijnd door houten kroonlijst op modillons. Boogvelden van verhoogde begane grond met motieven als Franse lelies, grotesken, rankwerk. Rechthoekige muuropeningen. Bovenvensters met roedeverdeling in de bovenlichten. Benedenvensters met glas-in-loodramen. Bewaard schrijnwerk. Verdiepte centrale deur gevat in geprofileerde hardstenen omlijsting met voluten. Fraaie dubbele paneeldeur met glas in lood in het gedeeld bovenlicht.