Ensemble van arbeiderswoningen

Beschrijving

Ensemble van tien arbeiderswoningen van 1926 (zie gevelsteen), opgetrokken door de "Société anonyme de produits chimiques de Schoonaerde", later UCB en gelegen tegenover de bedrijfsgebouwen. De bouw van de woningen wordt in 1927 geregistreerd in het kadasterarchief.

Per twee in spiegelbeeld opgetrokken enkelhuizen van elk twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopende zadeldaken (kunstleien). Gekoppelde woningen van twee types, alternerend met gekoppelde deuren in een rondboogportier en driezijdig erkertravee onder een bekronend fronton met bakstenen ruitmotief in de zijtraveeën en gekoppelde woningen met eenvoudige lijstgevel. Jaarsteen “1926” in de linkerzijgevel van nummer 59. Opgetrokken uit baksteen met gecementeerde erkers en bovenverdiepingen, soms geschilderd. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk; enkel nummer 69 behield origineel schrijnwerk.

Gekoppelde toegangsdeuren in rondboogportaal of onder een gemeenschappelijke betonnen luifel.