Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en Sint-Jozefparochie met tuin

Beschrijving

Pastorie van Schoonaarde daterend van 1841 (zie gevelsteen), ingeplant achter de kerk en palend aan het kerkhof. Geplaveide toegangsweg tussen hoge hagen links van de kerk, aan de straat afgesloten door een fraai ijzeren hek met centrale kruisbekroning. De tuin is gelegen aan de zuidzijde van de pastorie; een tuinmuur vormt de afscheiding met het naastgelegen kerkhof.

In 1839 beslist het gemeentebestuur om een nieuwe pastorie te bouwen. De pastorie wordt in 1841 opgetrokken naar de ontwerpplannen van architect Jan Baptist (Johan)Beeckman, die eveneens de plannen van de parochiekerk ontwierp. Volgens bewaarde archiefdocumenten uit het Stadsarchief van Dendermonde wordt de pastorie circa 1870-1871 verbouwd; naast het uitbreiden van de keuken, wordt onder meer het houtwerk hersteld en geschilderd, worden er twee zwartmarmeren schouwen en twee ingemaakte kasten in de salons en twee kasten in de eetplaats geplaatst, wordt er nieuwe "planché" gelegd in het salon en worden de kamers behangen en "getapisseerd". Circa 1870-1871 wordt ook de remise gebouwd; het gebouw bevat naast de remise ook een stal en houtstal. In 1920 wordt de pastorie voorzien van een boomgaard. De oorspronkelijke vensterramen en de twee buitendeuren worden in 1976 vervangen.

Pastoriegebouw op L-vormig grondplan. Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak bedekt met kunstleien; links aanpalende travee onder lessenaarsdak met haaks achteraan een lage aanbouw met galerij.

Ontpleisterde baksteenbouw op een gecementeerde plint met symmetrische opbouw. Gevelsteen rechts van de voordeur met opschrift "J. VAN DROOGEN BROEC/ PROOST./ J. BEECKMAN BORG/ 1841". Rechthoekige benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters in een gepleisterde en witgeschilderde omlijsting op arduinen lekdrempels; nieuw houtwerk en bovenlichten gedicht met plankjes. Centrale, rechthoekige deuropening in de voor- en achtergevel gevat in arduinen omlijsting en onder een witgeschilderde kroonlijst.

Oorspronkelijke linkerzijgevel met lisenen en een centraal rondboogvormige venster ter verlichting van de traphal. Rechterzijgevel afgewerkt met golfplaten. Twee halfronde vensters voorzien van waaiervormig schrijnwerk in de zijgevel van het dwarsvolume onder pannen bedaking; witgeschilderde galerij met vierkante, bakstenen pijlers.

Interieur

De ruimtes op de gelijkvloerse verdieping zijn geschikt rondom de centrale gang tussen de voor- en de achterdeur. Eenvoudige gang met plafond met lijstwerk en houten trap. Salon aan de tuinzijde met marmeren consoleschouw en stucwerkplafond met bewaarde hoekmotieven en nieuw rozet. Voormalige vrijstaande remise van 1870, gelegen ten zuidwesten van de pastorie en nu in gebruik als garage (zie toegevoegde garagepoort). Verankerde baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Traveeën onderverdeeld met spaarvelden en aaneengeschakelde rond- of korfbogen op bakstenen pilasters. De gevels worden voorts verlevendigd door decoratieve baksteenfriezen en grootschalige sierankers. Noordelijke kopgevel met luchtsleuven en ruitmotieven in de geveltop, zuidelijke kopgevel met halfrond venster.

• Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Schoonaarde, nummer 185:31: 861:31.
  • Stadsarchief Dendermonde, Modern gemeentearchief Schoonaarde, herstellingswerken pastorij, (1960, 1975, 1976).