Beschrijving

Alleenstaand burgerhuis op de plaats van een voormalige, 18de-eeuwse of begin 19de-eeuwse afspanning met bijhorende landgebouwen, remise voor postkoetsen en stallen voor de paarden fungerende als stopplaats op de lijn Aalst - Lokeren. Het primitief kadasterplan (1829) geeft een woning met remise, schuur en stal weer. De achteraan gelegen, houten schuur zou naar verluidt gebouwd zijn met restanten van schepen en zou later gebruikt worden als magazijn voor de opslag van scheikundige meststoffen, gebruikt door landbouwers. In het laatste kwart van de 19de eeuw zijn de gebouwen eigendom van landbouwster en herbergierster De Graeve. Naar verluidt zou de herberguitbating stopgezet worden met de bouw van de huidige woning in 1903-1904; volgens het kadasterarchief wordt de bestaande woning in 1908 enkel vergroot. Circa 1923-1925 wordt een deel van de gronden onteigend waardoor de houten schuur wordt verplaatst. De gebouwen worden herbestemd tot een bloemenkwekerij (rozen, gladiolen en anjers). In de jaren 1950 wordt er opnieuw grond onteigend door het dijkbestuur. Later herbestemd tot privéwoning. Woning en landgebouwen gelegen rondom een centraal, begraasd erf. Het perceel wordt links van de woning afgesloten door een haag. IJzeren toegangshek tussen de woning en de stal.

Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een zadeldak bedekt met kunstleien, gelegen aan de straatkant. Baksteenbouw op een arduinen plint en aflijnende houten kroonlijst. Straatgevel gemarkeerd door een middenrisaliet en verdiepte gevelvelden onder bakstenen boogfries in de zijtraveeën. Licht getoogde vensteropeningen op arduinen onderdorpels; bewaard schrijnwerk en lekdrempelversiering met op de verdieping tegeltableaus. Licht getoogde deuropening in arduinen omlijsting. Bewaarde deur met bovenlicht en deurlicht met gesmeed ijzeren vulling. Zijpuntgevels licht getoogde vensters. Voormalige remise dwars op de achtergevel van de woning; erfgevel met sporen van bogen.

Aan de straatkant gelegen, voormalige paardenstal. Het rechtergedeelte van de stal is afgebroken voor bouw van de naastgelegen woning. Verankerde baksteenbouw onder een zadeldak bedekt met rode, Vlaamse pannen.

Achtergelegen schuur, verplaatst in de jaren 1920 en deels afgebroken voor de naastgelegen bebouwing. Houten constructie met bakstenen zijgevel onder een overstekend schilddak bedekt met rode, Vlaamse pannen. Centrale, houten poort tussen de wandbeplanking. Houten gebint met telmerken en houten tappen; dakisolatie met stropopjes.