Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis met de Steenweg naar Wetteren. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief wordt de site voor het eerst bebouwd in 1899 door handelaar Karel De Ridder-Vankerckhove. In 1932 registreert het kadaster de verbouwing en vergroting van de woning, waarbij volgens de mutatieschetsen de afgeschuinde hoek tot stand komt (een oude, ongedateerde prentkaart toont het hoekhuis met bakstenen gevels en onder een pannen bedaking) waarna vermoedelijk de huidige gevelafwerking met geglazuurde tegels wordt voorzien. De bijgebouwen die in 1935 gerealiseerd worden zijn niet bewaard gebleven. Bakstenen hoekhuis van twee bouwlagen onder een vernieuwde bedaking. Straatgevels van twee traveeën en afgeschuinde hoektravee op een arduinen plint en bekleed met geglazuurde tegels. Afgeschuinde toegangstravee met gecementeerde trapgevel. Bewaarde houten kroon- en tandlijst. Gebruik van groen geglazuurde tegels voor de als banden doorgetrokken dorpels, de strekken, de dropmotieven bovenaan de gevel en het dambordfries op de borstwering. Licht getoogde benedenvensters en rechthoekige bovenvensters op arduinen dorpels doorgetrokken op de verdieping; vernieuwd schrijnwerk. Getoogde toegangsdeur in arduinen omlijsting op neuten; vernieuwde deur.

• VAN LEEMPUT W., Het Land van Dendermonde, Dendermonde, 1999, p. 63.

Aanvullende informatie

De gevelafwerking met geglazuurde tegels uit het interbellum werd vervangen door een egale cementering.

Auteurs: Jacobs, Els