Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige hoeve met gesloten structuur gelegen op de hoek met de Steenweg naar Wetteren naast de spoorweg en het station van Schoonaarde, nu "Antiek Terlinden".

Volgens de gegevens uit het kadasterarchief worden in 1883 de woning, de stallen aan de noord- en de schuur aan de westzijde van het erf opgetrokken. In 1884 uitgebreid met de bouw van het koetshuis en stallen aan de zuidzijde van het erf. Bouw in 1901 van het poortgebouw aan de oostzijde van het erf, waardoor een afgesloten erf tot stand komt. Hoekhuis met enkelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd zadeldak (kunstleien) gelegen aan de noordoostzijde van het erf. Bepleisterde en witgeschilderde baksteenbouw op een arduinen plint. Voorgevel afgelijnd door een geprofileerde lijst en houten kroonlijst op klossen. Spiegel met opschrift "Antiek Terlinden" op de borstwering. Licht getoogde vensteropeningen op doorgetrokken arduinen onderdorpels en voorzien van bewaard houtwerk. Getoogde, arduinen deuromlijsting met vernieuwde voordeur. Zijgevel aan de Steenweg naar Wetteren met tegeltableaus onder de bovenvensters en het zoldervenster. Erfgevel met op de begane grond een verbreed venster met glas in lood en aanbouw met dubbele deur met geëtst glas en gedeeld bovenlicht met geelgekleurd glas.

Bijgebouwen met gesloten structuur, gelegen rondom het voormalige, heden verharde binnenerf. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint. Zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen, aan de erfzijde met sterk overstekende dakvlakken rustend op houten schoren en met toegevoegde dakvensters. De bijgebouwen zijn voorzien van rondboogvensters, kleine halfronde vensters en rechthoekige poortopeningen met vernieuwd houtwerk. Voormalige stal (nu bergruimte) aan noordzijde van het erf met een quasi blinde gevel aan de kant van de Steenweg naar Wetteren en een rechthoekige poort aan de erfzijde. Voormalige stal aan de zuidzijde van het erf met blinde achtergevel en grotendeels vernieuwde erfgevel; bewaarde troggewelven en voederbakken voor paarden en bewaarde inrichting als bureau voor koetsverhuur zie houten kastje/schrijftafel opgehangen aan de muur onder het rondboogvenster. Voormalige schuur aan westzijde van het erf met aan de erfzijde een voormalige poortdoorgang ingevuld met glas; binnenin aardappelkelder en bewaard enkelvoudig gebint met samengestelde spanten en één kromstijl. Voormalig koetshuis aan de zuidzijde van het erf met voormalige dwarsdoorrit (gedichte doorgang in de achtergevel). Poortgebouw aan oostzijde van het erf met rechthoekige doorrit; straatgevels voorzien van kleine, halfronde vensters.