erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima

bouwkundig element
ID
48689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48689

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, gelegen in het veld aan een zijwegel van de Molenkouterstraat, volgens opschrift opgericht in 1952. Portiekkapel omgeven door dennenbomen, met twee houten zitbanken aan de voorzijde en één achteraan. Geelgeschilderde baksteenbouw op een lage, bruingeschilderde plint.

Sterk overstekend schilddak (kunstleien) rustend op vier rechthoekige, met hout ingekapselde hoekpijlers. IJzeren kruisbekroning met hartvormen. Rondboogvormige deuropening met neogotische houten deur met getralied deurlicht en zwaar ijzeren hang- en sluitwerk. Boven de toegangsdeur, arduinen steen met opschrift "Schoonaarde/ Aan O.L.Vrouw/ van/ Fatima/ 22 juni 1952". Tegen de achtergevel opgestelde steen op gemetste sokkel met opschrift "dit is een authentieke steen van/ de waterput waarop de engel is/ verschenen aan de kleine zieners/ Jacinta Eranciscou Lucia (Deerde)/ bedevaarders van Schoonaarde uit Fatima/ mede gebracht de 13-8-53". Daarboven een ingekaderd gebed ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima opgehangen aan de achtergevel.

Interieur. Bakstenen interieur met een beglaasde en bepleisterde nis met gepolychromeerd en gekroond Onze-Lieve-Vrouwebeeld.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Fatima [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48689 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.