Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type, opklimmend tot de 18de eeuw, reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1778). Het primitief kadasterplan (1829) geeft een boerenwoning met de huidige schuur en stalling weer. Volgens de gegevens uit het kadasterarchief wordt in 1901 het bakhuis opgetrokken. In 1917 wordt de boerenwoning verbouwd en het wagenhuis opgetrokken. Het kadasterarchief registreert in 1938 een verbouwing en "herbouwing" van de boerenwoning, waarbij het huidige volume tot stand komt. Voorheen werd het boerenhuis gebruikt als stal en de lagere aanbouw als ruimte om veevoeder te maken.

Erftoegang met één bakstenen pijler en nieuw ijzeren hek, gelegen tussen de boerenwoning en het wagenhuis. Tweede ijzeren hek en haag rechts van de schuur. Hoevegebouwen gelegen rondom een met grint bedekt erf.

Loodrecht op de straat ingeplante boerenwoning (noordwestzijde van het erf). Verankerd bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën onder een zadeldak met vernieuwde leien. Ontpleisterde erfgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met vernieuwd schrijnwerk. Toegangsdeur in arduinen omlijsting met Toscaanse pilasters op neuten en onder kroonlijst. Gecementeerde straatpuntgevel, lagere aanbouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw achteraan.

Bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling omheen het binnenerf. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met zwarte, Vlaamse pannen en voorzien van geprofileerde, bakstenen daklijsten. Loodrecht op de straat ingeplante dwarsschuur met luchtsleuven in de straatgevel, achtergevel met X-vormige verankering. Ten noordoosten van het erf, bakstenen stallen op gecementeerde plint en met aangepaste poortopening onder latei. Ten zuidwesten aan de straat palend wagenhuis met blinde verankerde straatgevel en oorspronkelijk opengewerkte erfgevel met twee korfbogen waarvan één nu gedicht en voorzien van een deur- en vensteropening. Bakhuis achteraan.

Aanvullende informatie

De historiek uit de inventarisbeschrijving van 2001 is fout, zowel wat betreft de vermeende bouwdatum als latere verbouwingen. Het cartografisch en kadastraal onderzoek betrof niet het perceel van deze hoeve. Recent onderzoek corrigeert de datering van deze kleine hoeve tot de tweede helft van de 19de, vroege 20ste eeuw. Dit sluit niet uit dat er restanten geïntegreerd kunnen zijn van oudere bebouwing, bijvoorbeeld bebouwing die zichtbaar was op de laat-18de-eeuwse Ferrariskaart. Op het primitieve kadasterplan en midden-19de-eeuwse historische kaarten, zoals Popp en de Atlas van de Buurtwegen, was het perceel onbebouwd. De verwijzing in de historiek en beschrijving naar een achterin gelegen bakhuis is eveneens foutief.