• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Voormalige 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gelegen op het einde van de straat (hoek Oudegemstraat). Het primitief kadasterplan (1829) toont een hoeve met gesloten karakter, eigendom van landbouwer Jan Frans Van der Cruyssen. Tot het begin van de 20ste eeuw blijft de hoeve in het bezit van deze familie. In 1906 worden de landgebouwen aan de zuid- en westzijde afgebroken, waarbij de huidige gebouwenconfiguratie tot stand komt. Volgens het kadasterarchief wordt het boerenhuis in 1931 verlengd aan de westzijde.

Achterin gelegen hoevegebouwen ingeplant omheen een deels met gras begroeid en omhaagd en deels gekasseid erf; verharde toegang en twee bomen die de doorrit flankeren.

Dubbelhuis van zeven traveeën met een traditioneel naar het zuiden gerichte erfgevel. Verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder een overstekend, pannen zadeldak tussen zijaandaken; aan de achterzijde een groot, toegevoegd dakvenster. Gebruik van (witgeschilderde) natuursteen voor de venster- en deuromlijstingen met negblokken en de als banden doorgetrokken dorpels. Getoogde deuromlijsting onder druiplijst; rechthoekige deur met bovenlicht met smeedijzeren waaier en latei op consoles; vernieuwde toegangsdeur. Witgeschilderde zandstenen kruiskozijnen met diefijzers en bewaard houtwerk. Zijgevels met muurvlechtingen en schouderstukken; getoogde laadluiken of vensters in een gesinterde omlijsting ter hoogte van de zolderverdieping. Keldergaten aan de achterzijde.

Interieur. Opkamer met ingebouwde wandkast, gedecoreerd met pilasters tussen de verschillende kastdeuren. Beste kamer met stucwerkplafond en brede, Vlaamse schouw in gesinterde baksteen en met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl op de boezem. Bewaarde paneeldeuren. Gang met tegelvloer en gemarmerde muren boven de lambrisering van faiencetegels afgewerkt met een bloemenfries.

Ten zuiden van het gekasseide erf, bedrijfsgebouwen op L-vormig grondplan met schuur/wagenhuis uit baksteen onder pannen schilddak. Naar de straat gerichte gevel van vier traveeën geleed door pilasters met kapitelen, links dwarsdoorrit geflankeerd door twee grote bomen, tweede travee met poort van het wagenhuis en derde travee met gedichte deuropening en verzekeringsplaatje met opschrift "A.G. Bruxelles". Groengeschilderde schuurpoort met fraaie deurknop met handje. Tussen het schuurgedeelte en het wagenhuis bevindt zich binnenin een tussenwand in vitswerk.

Ten oosten, stallen dwars op de schuur ingeplant. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met geknikte dakoverstek aan de erfzijde. Rechthoekige openingen onder houten lateien; lichtblauw geschilderd houtwerk.