erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
48674
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48674

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Ook zogenaamd Brakelenkapel of Brukkelenkapel, gelegen in een straatbocht naast een recente woning (nummer 6). Volgens het kadasterarchief gebouwd in de jaren 1880. De huidige, 19de-eeuwse kapel gaat echter terug op een oudere, vermoedelijk 18de-eeuwse kapel, opgetekend op de Ferrariskaart (1771-1778). De beelden in de kapel zijn op het einde van de 20ste eeuw door de pastoor van Schoonaarde meegenomen.

Vrij verwaarloosde kapel. Beraapte en ooit geel gekaleide baksteenbouw op een gecementeerde plint met imitatievoegen en onder een zadeldak met zwarte, Vlaamse pannen. Voorpuntgevel met driehoekig fronton met ovale nis en bekronend ijzeren topkruis. Rechthoekige deuropening in een vlak bepleisterde omlijsting tussen lisenen; deels beglaasde toegangsdeur met diefijzers. Zijgevels met rondboogvenster met glas-in-loodraam.

Interieur. Gemetst altaar met houten tablet. Gestuct en blauwgeschilderd portaal met geelgeschilderde nis. Links rondboogveld met ijzeren bloemmotief. Stenen vloer.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48674 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.