Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Villa volgens kadastergegevens in 1932 opgetrokken in opdracht van handelaar Gustave Hillaert-D'Hollander bij een langs de Varenbergstraat gelegen voormalig 19de-eeuws koetshuis, reeds afgebeeld op de Poppkaart van circa 1860. De woning werd naar verluidt later aangekocht door apotheker De Sutter en in de jaren 1950 verbouwd. Dieper gelegen villa in beboomde tuin, toegankelijk via een sierlijke smeedijzeren poort tussen bakstenen pijlers, met een aansluitend decoratief hek op laag muurtje, voorzien van signeringsplaatje "De Grez/ smederij/ Aalst".

Dubbelhuis van drie traveeën en één hoge bouwlaag onder leien bedaking met windvaan. Bepleisterde of gecementeerde gevels, aan voorzijde geritmeerd door licht vooruitspringende hoeklisenen en een dito deurtravee die een verdiepte rondbogige toegang onder brede dakkapel met wolfsdak en ijzeren nokbekroning markeert. Deels beplankte lijstgevel en dito zijgeveltoppen. Grote gewijzigde rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Eclectisch getint bijgebouw ten zuiden op L-vormige plattegrond, naar verluidt verbouwing van midden 19de-eeuws koetshuis. Witgeschilderde bakstenen gevels boven een grijsgeschilderde plint en onder pannen schilddak. In- en uitspringende gevelvelden, deels gemarkeerd door aflijnende baksteenfriezen en gekenmerkt door rechte en rondbogige muuropeningen met bewaard houtwerk. Hoger opgetrokken travee met katrol onder getuite geveltop.