• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Oudegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem

Beschrijving

Huis, volgens kadastergegevens in 1843 door winkelier Constantin Grijsolle heropgebouwd op de plaats van oudere bebouwing. Voorheen naar verluidt ook afspanning "De Posthoorn"(?).

Breedhuis van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak. Nieuwe gootlijst. Ontpleisterde roodbakstenen lijstgevel met een in de jaren 1950 aangepaste en verhoogde bovenverdieping, oorspronkelijk opengewerkt door halfronde venstertjes (zie oude prentbriefkaarten). Heden enkel rechthoekige muuropeningen, op de begane grond onder ijzeren latei, met vernieuwd schrijnwerk, tussen verticaal lijstwerk in imitatienatuursteen. Nieuwe deur gevat in een fraaie classicistische omlijsting voorzien van pilasters en kroonlijst, met een tussendorpel waarin jaartalinscriptie "1843" onder vernieuwd bovenlicht. Plint in natuursteen.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • VERBEKE P. 2006: Oudegem in woord en beeld, Dendermonde, 57, 61.