Maalderij en molenaarswoning

Beschrijving

Huis met bijhorende maalderij op voormalige windmolensite, in de volksmond gekend als "Maalderij Veldeman". De stenen korenwindmolen en bijhorende molenaarswoning waren in 1819 in bezit van molenaar Pierre Matthys. Zijn zoon laat volgens kadasterplan in 1855 het molenaarshuis vergroten. In 1852 krijgt Donat Matthys de toelating tot het oprichten van een stoomgraanmolen, slechts bij kadaster geregistreerd in 1869. De site was intussen in bezit gekomen van Joseph Veldeman, die het molenaarsbedrijf in 1860 had aangekocht. Hij laat het woonhuis in 1878 opnieuw vergroten. In 1889 wordt het woonhuis gedeeltelijk heropgebouwd en volgens kadastergegevens in 1913 volledig heropgebouwd en gesplitst in drie eenheden door molenaar Germain Veldeman-Vanhaute. Een jaar later noteert het kadaster de gedeeltelijke heropbouw van de stoomgraanmolen, die in 1922 door dezelfde eigenaar wordt omgebouwd en vergroot tot een maalderij met motor. In 1958 werd de maalderij opnieuw vergroot. De achtergelegen korenwindmolen, beschadigd en in verval geraakt tijdens de Eerste Wereldoorlog, wordt in 1921-1922 volledig afgebroken.

Dubbelhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak bedekt met kunstleien en leipannen. Beschilderde verankerde en bepleisterde gevel voorzien van horizontale schijnvoegen, boven een gecementeerde plint en bovenaan afgelijnd door een houten geprofileerde kroonlijst. Rechte muuropeningen met per travee een dakvenster, voorzien van bewaarde ramen en rolluikkasten uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Nieuwe deur gevat in een eenvoudige omlijsting op neuten en met een kroonlijst uit blauwe hardsteen. Gecementeerde achtergevel met vensters onder lateien in blauwe hardsteen en getraliede keldervensters. Links van de woning situeert zich de aanpalende voormalige stoommaalderij onder een zadeldak in golfplaten, geflankeerd door een bakstenen fabrieksschouw. Maalderij met verankerde, bepleisterde en beschilderde gevel voorzien van een poort onder latei en bovengelegen luikje en een venstertje met raam met ruitvormige roedeverdeling onder latei. Achtergelegen roodbakstenen maalderijgebouwen van drie traveeën en twee bouwlagen en hoger opgetrokken linker travee onder zadeldak in golfplaten, opengewerkt door grote rechthoekige vensters onder betonlateien.

Gesloopt tijdens onderzoek.

• STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 123-126.