Gemeentelijke Basisschool

Beschrijving

Gemeentelijke Basisschool met geschiedenis opklimmend tot circa 1820, toen een school met twee klassen werd gebouwd. Volgens een bouwaanvraag in het gemeentearchief werd de school met onderwijzerswoning in 1829 heropgebouwd. Uit gegevens in het kadasterarchief blijkt dat de school circa 1845 en 1871 wordt verbouwd en vergroot. Een gedeeltelijke heropbouw, bij kadaster genoteerd in 1911, heeft vermoedelijk betrekking op een verbouwing met toevoeging van een derde klas, naar verluidt daterend uit 1906. In 1920 werden een vierde en vijfde klas in gebruik genomen, waarvoor vermoedelijk het achter de speelplaats gelegen gebouw werd opgetrokken. In 1956 volgt de installatie van een zesde klas.

In een straatbocht gelegen schoolcomplex in sterk gewijzigde staat. Straatvleugel bestaande uit verspringende volumes onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde voorgevel en behouden getrapt tandlijstje in zwartgesinterde bakstenen. Gewijzigde muuropeningen. De voorgelegen schoolmeesterswoning heeft plaatsgemaakt voor een parking. Witgeschilderde achtergevel, met muuropeningen onder ijzeren I-latei voorzien van rozetten en vernieuwd schrijnwerk. Ten oosten van de speelplaats bevindt zich een schuin op de straatvleugel gesitueerd schoolvolume onder zadeldak met verspringende nok en een witgekalkte bakstenen gevel met grote rechthoekige vensteropeningen en vernieuwd schrijnwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Oudegem, nummer 183.
  • DE VYLDER P.O., Geschiedenis van Oudegem, Dendermonde, 2000 (heruitgave), p. 121-123.