Gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee gekoppelde enkelhuizen met voortuin, volgens gegevens in het kadasterarchief circa 1936 gebouwd in opdracht van landmeter Arthur Heyvaert-De Ridder. Volgens de literatuur na de Tweede Wereldoorlog achteraan door Gustaaf Heyvaert uitgebreid met "Koffiebranderij Heyvaert", kleinschalige opvolger van de door dezelfde familie stopgezette suikerij- of cichoreifabriek "De Vlaanders NV" (Hof ten Bos).

Schuin tegenover de weg gesitueerd ensemble van twee maal twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak in kunstleien. Nieuwe goot in kunststof. Gevel in rode sierstenen getypeerd door decoratieve metselwerkwerkverbanden en opengewerkt door rechthoekige muuropeningen, bij nummer 7 onder betonlatei. Beide woningen worden gekenmerkt door een klein geometrisch balkon boven de deur, bij nummer 7 oplopend in een hoger opgetrokken deurtravee met dakvenster onder verspringende kroonlijst en geflankeerd door een liseen. Tevens tweezijdige erker onder platte bedaking in de venstertravee van nummer 7. Traditionelere vormgeving bij nummer 9 gekenmerkt door een venstertravee in de vorm van een driezijdige erker van twee bouwlagen onder platte bedaking bekroond door een dakvenster. Bewaard houtwerk bij beide woningen met plint en dorpels in blauwe hardsteen.

• STROOBANTS A., Cichoreifabrieken in Dendermonde, in Dendermondse Museum- en Archiefberichten, 67, 2009, p. 9-11.