Twee arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Oudegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem

Beschrijving

Ensemble van twee arbeidershuizen, volgens kadastergegevens in 1880 volledig herbouwd door landbouwers François (nummer 27) en Grégoire Vanheirewegen (nummer 29).

Twee aanpalende woningen van één bouwlaag en elk drie traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde gevels, bij nummer 27 gecementeerd en bij nummer 29 voorzien van een witte bepleistering met schijnvoegen boven een grijsgeschilderde plint. Aflijnende getrapte daklijst doorgetrokken over de twee woningen. Rechthoekige muuropeningen, bij nummer 27 onder meer opkamervenster onder ijzeren I-latei met rozetten en linker venster bekroond door robuuste siersluitsteen.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.