Meergezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Meergezinswoning in neo-Vlaamserenaissance-stijl, gebouwd in opdracht van de heer De Wit-Somers, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1886. Het project omvatte een koetshuis op de binnenplaats, wellicht bestemd voor een huurhouderij.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl zoals dit. In de nabije Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel met een parement uit rood baksteenmetselwerk, met overvloedig gebruik van witte natuursteen voor speklagen, vensteromlijstingen en panelen, en blauwe hardsteen voor de pui. Op de begane grond, korfboogvenster en -poort waartussen een rechthoekig deurtje geprangd zit, de slanke posten versierd met wortelmotief. Hierboven drie omlijste panelen met rolwerk, waarschijnlijk bedoeld voor publicitaire opschriften. Getoogde bovenvensters in platte bandenomlijsting met sleutel en imposten, onderling verbonden door speklagen, de borstweringen van de derde en vierde bouwlaag met casementen. Over de verdiepingen oplopende, overhoekse post met kraagsteen en topstuk in de middenas. Een fraaie baksteenfries en een houten kroonlijst op modillons besluiten de gevel.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine; Braeken, Jo