Schrijnwerkerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schrijnwerkerij

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Oudegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Oudegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalige "Mekanieke meubel- en schrijnwerkerij Ch. Van Hauwermeiren-Vercammen" (zie oude prentbriefkaart).

Reeds afgebeeld op het primitief kadasterplan (1817) als onderdeel van een grotere woning en volgens kadastergegevens in 1870 door landbouwster Nathalie Vanden Steen tot het huidige volume verbouwd, gelijktijdig met het aanpalende nummer 3.

Hoekpand van drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak bedekt met kunstleien. Bepleisterde en groengeschilderde gevel, voorzien van vlakke bossage in de pui en schijnvoegen in de tweede bouwlaag van de deurtravee uitgewerkt als risaliet. Sterk uitkragende kroonlijst boven entablement en rijk gesculpteerde modillons. Rechte muuropeningen gevat in een geriemde omlijsting bekroond met een schelpsluitsteen. Vergroot venster binnen dito omlijsting op de begane grond. Nieuw houtwerk. Puilijst en doorgetrokken onderdorpel op de bovenverdieping. Plint in blauwe hardsteen. Gevel van vier traveeën langs de Lambroeckstraat, met grotendeels dezelfde stijlkenmerken. Gekenmerkt door geblokte hoekpilasters onder een verkropte kroonlijst boven entablement maar zonder modillons. Vergrote muuropeningen op de begane grond.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE VYLDER P.O. 2000 (heruitgave): Geschiedenis van Oudegem, Dendermonde.