Klooster met school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster met school

Beschrijving

Voormalig klooster met bewaar- en lagere meisjesschool van de zusters Sint-Vincentius a Paulo van Wichelen, opgetrokken in 1910 door toedoen van pastoor A. Uyttenhove en in gebruik genomen in januari 1911.

Gebouwen in U-vorm rond een koer, met aan de straatkant het voormalige klooster van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak in kunstleien (nok parallel met de straat), bekroond door houten klokkenstoel waarvan het klokje verwijderd werd. Houten kroonlijst, vermoedelijk vernieuwd. Roodbakstenen lijstgevel verlevendigd door gebruik van witte bakstenen voor ontlastingsbogen (hoek- en sluitstenen), banden en friezen. Gecementeerde plint met voegwerkimitatie. Middenrisaliet met hoger opgetrokken dakvenster onder afgeknotte geveltop. Rondbogige muuropeningen op de begane grond en getoogde op de bovenverdieping, waarin vernieuwd schrijnwerk met historische tracering. Natuurstenen dorpels en treden naar de voordeur (twee). Gevelsteen rechts van de deur, met inscriptie "1910/ gesticht/ door den Eerw. Heer/ A. Uyttenhove/ pastoor".

Links poortje naar achterliggende gebouwen. Gerenoveerde aanpalende achteraanbouw onder zadeldak. Parallel met de woning ingeplant voormalig schoolgebouw, thans in gebruik als opslagruimte. Vrijstaande rode baksteenbouw van zeven traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verdiepte vensters onder ijzeren lateien binnen getrapte bakstenen omlijsting. Vergroot met aanbouw aan koerzijde.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • DE VYLDER O., Geschiedenis van Mespelare, in Tijdingen. Tijdschrift van het Justus de Harduwijngenootschap. Oudegem & Mespelare, XXI, nr. 87, 1991, p. 20-22.
  • RUYS R., 100 jaar Zusters van St Vincentius a Paulo te Wichelen 1875-1975, Wichelen, 1975, p. 30.