Lusthof Lido

Voormalig café-restaurant "Lusthof Lido", later handelshuis en café Donkey.

Vroeger "Lusthof Lido", volgens kadastergegevens opgetrokken in 1936 een jaar nadat op het achtergelegen perceel een roeivijver en zwemgelegenheid opgericht werden uit een brede verdedigingsgracht die circa 1867–1870 werd gegraven ter versterking van het bruggenhoofd over de Schelde. De vijver behoort thans tot een ander eigendom. "Lusthof Lido" aanvankelijk opgetrokken in de nabijheid van het verdwenen stationsgebouw, ongeveer gelijktijdig met een aantal andere horecazaken aan de Martelarenlaan.

Op de straathoek met de Martelarenlaan palend aan de straat gelegen vrijstaand pand. Dubbelhuis in villastijl, van drie traveeën en één bouwlaag onder mansardedak bekleed met kunstleien opengewerkt door doorlopende gekoppelde dakvensters. Pui gemarkeerd door hoeklisenen en uitspringend centraal deurrisaliet hoger oplopend in een puntgevel.

Bakstenen parement verlevendigd met verticaal geplaatst metselwerk en witgeschilderde gecementeerde banden en vlakken, in deuromlijsting en bovendeel van dakvensters. Op de begane grond bijna gevelbrede rechthoekige vensters met roedeverdeling en structuurglas in de bovenlichten. Nieuwe deur.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 16-18.