Café en afspanning In den Engel

Beschrijving

Voormalig café en afspanning "In den Engel", volgens kadasterarchief gebouwd in 1924, heden verkoop- en proeverijcentrum voor Kroatische wijnen. Gelegen aan het einde van de straat, nabij de Scheldebocht. Teruggaand op een oude site aanvankelijk met losse bestanddelen (zie het Primitief Plan van circa 1830), minstens vanaf 1849 gekend als herberg "In de Engel", circa 1885 verbouwd tot U-vormig complex en in 1924 volledig herbouwd tot huidig V-vormig diephuis met achterliggend bijgebouw.

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, met rechts lager wagenhuis, onder snijdende zadeldaken met mechanische pannen. Verzorgde bakstenen voorpuntgevel met knipvoegen op gecementeerde grijs geschilderde plint, vroeger rood geschilderd. Houten dakoverstek met modillons op de hoeken en gecombineerd met sierankers. Twee brede boogvormige benedenvensters met kleine roedeverdeling in het bovenlicht; licht getoogde smallere bovenvensters; klein rondboogvormig zoldervenster in geveltop. Centrale rondboogvormige voordeur met deur- en bovenlicht ingevuld met structuurglas onder paneel met huidige huisnaam.

• VAN GOETHEM R., Cafés in Grembergen, Dendermonde, 2005, z.p.