erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
48578
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48578

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Modernistische villa uit 1936 (zie kadasterarchief). Ingeplant op de hoek van de Steenweg van Grembergen en de Scheldedreef. Vrijstaand hoekhuis met omhaagde kleine achter- en voortuin met tweedelig toegangshek met buisleuningen tussen lage bakstenen postamenten aan de straat.

Beeldbepalende villa van twee bouwlagen en een souterrain onder plat dak. Asymmetrische opbouw met verspringende volumes, gemarkeerd door een hogeropgaande afgeronde hoektravee met polygonale erker op de begane grond en afgeschuinde hoek boven het hoekbalkon. Uitgewerkt als een strakke baksteenbouw met gecementeerde banden en gevelvelden op een hoge plint in breuksteen met uitspringende voegen en getraliede keldervensters, sinds de jaren 1970 naar verluidt volledig witgeschilderd. Rechthoekige deur in hoekportiek, uitgespaard in linker gevelhoek, toegankelijk via uitspringende betonnen trap en terrasje met buisleuningen. Rechthoekige vensters, waarvan het houtwerk eveneens in de jaren 1970 door metaal vervangen werd.

Interieur. Uitgedachte binnenindeling met grote traphal met granito- en mozaïekvloer en fraaie houten bordestrap in art-decostijl met overloop en galerij; groot zijlicht aanvankelijk met glas in lood gewijzigd.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48578 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.