Herberg het Zonneken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg het Zonneken

Beschrijving

Vanouds gekend als herberg "Het Zonneken". Schuin ingeplant gebouw rechts palend aan de Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel nabij de hoek met de Oude Molenstraat. Gebouwd op een terrein waar in het begin van de 19de eeuw de houten korenwindmolen Matthys werd opgericht, die vanaf 1844 eigendom van Willem De Wit was en door hem in 1854 met een mechanische maalderij werd uitgebreid. De windmolen werd circa 1867 afgebroken, de maalderij circa 1890 stopgezet.

Breedhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak met pannen, volgens stijlkenmerken begin 20ste-eeuws op oudere stoel zie bouwnaden in rechterzij- en achtergevel. Volgens oude prentbriefkaarten aanvankelijk bakstenen parement, nu gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen verlevendigd met witgeschilderde banden, vensteromlijstingen en schietankers. Geschilderde wegwijzerpijl "Dendermonde" op gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen gevat in reeds vermelde geschilderde vlakke omlijsting met oren en driehoekjes. Jonger schrijnwerk.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 40- 41.