Sint-Margrietkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Margrietkapel

Beschrijving

Aan de straat gelegen vrijstaand kapelletje nabij de spoorlijn Dendermonde – Lokeren. Kleine wegkapel volgens gevelsteen met opschrift "D.W.V. 1912" en overlevering gebouwd in 1912 door Désiré Willems–Verleysen, als dank voor de genezing van zijn echtgenote Johanna (Wanne) Verleysen. Gemetst door Petrus Mertens en metserdiender Petrus Bogaert. Volgens de literatuur voorheen omheind met Spaanse houten haag, enkele rustbanken en een lindeboom aan weerszijden van de ingang.

Baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak bekleed met zwarte pannen. Voorpuntgevel met gevelsteen met opschrift "D.W.V. 1912". Spitsboogvormig deurtje gevat in roodbakstenen omlijsting, onder kruis in rode baksteen. Witgeschilderde zijgevels en achtergevel op gecementeerde plint met schijnvoegen. Oculus in achtergevel. Getraliede spitsboogvensters ingevuld met structuurglas in zijgevels. Interieur met vernieuwde vloer afgesloten door ijzeren tralies met offerblok. Getrapt altaar met antependium; opschrift: "Bij ziekte of verdriet Sint Margriet vergeet ons niet". Gepolychromeerd beeld dat vermoedelijk Heilige Margriet voorstelt; verder beelden aanwezig van Heilige Antonius, Heilige Rochus, Heilige Theresia en Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

• Stadsarchief Dendermonde, Documentatiemappen, nummer 645.
  • WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 27.