Hoeve Baetens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Baetens

Haaks op de straat ingeplante hoeve, naar verluidt gekend als hoeve Baetens.

Oud boerenhuis in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw zie Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772-1783. Aanvankelijk opgedeeld in twee woningen toebehorende aan Judocus Baetens en Pieter Peelman. Na 1860, zie Poppkaart, tot één woning samengevoegd en een beetje in zuidoostelijke richting vergroot. Bijhorende L-vormige schuur aan de straat ten westen van het boerenhuis afgebroken. Grote moestuin ten zuidoosten.

Zuidoostelijk georiënteerde langgevelhoeve van acht traveeën en één bouwlaag onder steil pannen zadeldak, met typische kleine uitbouw achteraan onder uitgelengd dak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint, bovenaan afgelijnd door geprofileerde daklijst en hanggoot. Vier traveeën tellend boerenhuis met rechthoekige muuropeningen aan tuin- en erfgevel, gevat in een vlakke nu groen geschilderde omlijsting. Vensters vroeger beluikt, zie bewaarde luikduimen; schrijnwerk vernieuwd. Zijpuntgevel aan de straat met gedicht opkamer- en keldervenster.

Interieur. Oorspronkelijke indeling en een aantal interieurelementen zoals een Vlaamse haard, balkroostering en zware moerbalken met gesculpteerde sleutels behouden. Aangebouwd langer stal- en schuurvolume van vier traveeën met brede poort en klein staldeurtje ten zuidoosten, heden omgevormd tot garage. Volgens sporen van gedichte deur- en vensters, Vlaamse haard, balklaag met moerbalken en rode tegelvloer aanvankelijk woning, die pas naderhand omgevormd werd tot schuur annex stal. Kleine uitbouw onder pannen lessenaarsdak jongere toevoeging.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nummer 513.