Boerenwoning

Beschrijving

Achterin haaks op de straat ingeplant boerenhuis. Volgens het Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772-1783 in kern minstens opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw en gekend als hoeve van Jan. Bapt. de Nys. Volume haast ongewijzigd gebleven tot op heden, met uitzondering van de afbraak van de vanouds aangebouwde schuur ten westen van de woning.

Boerenhuis met typische opbouw van vier traveeën en één bouwlaag onder mank pannen zadeldak. Gecementeerde verankerde erfgevel met schijnvoegen onder daklijst en houten dakgoot. Rechthoekige beluikte vensters onder houten latei met luikklemmen. Centrale rondboogdeur onder getoogd druiplijstje op imposten en met siersluitsteen. Schrijnwerk evenals siercementering uit het interbellum. Heropgemetste linkerzijpuntgevel.

Interieur. Oorspronkelijke binnenindeling met centrale gang met tochtportaal en opkamer behouden.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nr. 513.