erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel

bouwkundig element
ID
48558
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48558

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schuin ingeplante vrijstaande wegkapel, op de hoek van de Smidsestraat en de Oude Molenstraat naast café "'t Zonneken". Privé-eigendom. Gebouwd in 1911 en plechtig ingewijd op 15 augustus 1911, ongeveer op de plaats waar, zie het Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772-1783, een minstens tot het laatste kwart van de 18de eeuw opklimmende Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel stond. Op dit terrein werd in het begin van de 19de eeuw de houten korenwindmolen Matthys opgericht, vanaf 1844 eigendom van Willem De Wit en in 1854 uitgebreid met een mechanische maalderij. De windmolen geraakte in onbruik en werd circa 1867 afgebroken; de maalderij werd circa 1890 stopgezet. Eenbeukige neogotische kapel met driezijdige sluiting onder kunstleien zadeldak met topkruis. Opgetrokken in rode baksteen met knipvoegen en verlevendigd met banden in zwart gesinterde baksteen op een lage gecementeerde plint. Voorpuntgevel onder dakoverstek aanzettend op decoratief uitgesneden houten consoles; aflijnende daklijst met zaagtand. Centrale spitsboogdeur geflankeerd door twee ingeschreven rondboognissen; daarboven geschilderd gevelopschrift "OLV Ter Nood" onder druiplijstje en oculus met driepas. Zijgevels met drielichten voorzien van glasraam met Onze-Lieve-Vrouw, geschonken door Agnes De Mey (links) en glasraam met Onze-Lieve-Vrouw met Kind (rechts).

Interieur

Overwelfd door afgeknot gewelf. Vernieuwde vloer. Gepolychromeerd houten altaar met driedelig opzetstuk in neoclassicistische stijl; centraal Piëta in driezijdige nis. Verschillende heiligenbeelden en bloemstukken onder glazen stolp. Rechts en links van altaar beelden van Heilig Hart en Heilige Jozef op consoles met gevleugelde engelenkopjes.

  • Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nummer 513.
  • STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 113.
  • WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 40- 41.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouw ter Noodkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/48558 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.