Koortskapel, omgeven door linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koortskapel, omgeven door linden

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koortskapel

Beschrijving

Vrijstaande veldkapel gelegen naast sportterrein. Omgeven door twee geknotte linden vooraan, één oude linde achteraan en daarachter vijf jonge linden die een halve cirkel beschrijven. Betegeld pad rondom kapel.

Kleine devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en bezocht tegen koorts. Gelovigen knoopten een rood lintje of koordje met negen knopen, dat door de zieke was aangeraakt, aan de metalen spijlen van de kapeldeur en gooide een gift in de offerblok om de koorts af te zweren.

Bouwgeschiedenis niet volledig bekend. Volgens gevelsteen met "anno 1624" in timpaan boven deur, kapel gebouwd in het eerste kwart van de 17de eeuw. Volgens de overlevering werd de kapel pas na de afbraak van de oude kerk in 1706–1710 ongeveer op dezelfde locatie opgericht. Aanduiding van een kruis op deze plaats in het Land- en Kaartboek van Grembergen van 1772-1783 zonder vermelding van een kapel. Op het Primitief Plan van circa 1830 wel optekening van gebedshuisje. Volgens oude prentbriefkaarten kapel in de eerste helft van de 20ste eeuw vergroot met een kleine portiek aan de voorzijde. Koortskapel in 2003 door lokale vereniging, Vrienden van de Koortskapel, gerenoveerd. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting onder afgewolfd zadeldak met schildvormige kunstleien. Bepleisterde en witgeschilderde gevels onder kooflijst en daklijstbalkjes op een blauwgeschilderde plint; binnenzijde portiek beraapt. Rond en vierkant verluchtingsroostertje in beide zijgevels.

Fraai uitgewerkte voorpuntgevel afgewerkt met uitgesneden dakrand, volgens oude prentbriefkaarten daterend van vóór 1905, en ijzeren topkruis. Dieper geplaatste rechthoekige deur met offerbusgleuf in middenstijl en gedeeld deurlicht achter getorste tralies onder blind timpaan met jaarsteen. IJzeren kaarsenhouder in rechterhoek.

Sober interieur met beschilderde wanden en cementtegelvloer. Altaar bekleed met hout. Gestoffeerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw in beglaasd gewit houten gevelkapelletje met opschrift "O.L.V./ van de/ Koortskapel/ BVO" in fronton. Beeld Heilige Rita onder stolp. Kruisbeeld boven altaar.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nummer 514.
  • Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 13-14.