Burgerhuis 't Kasteeltje Dommer

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis, zogenaamd 't Kasteeltje Dommer, zie naambord op ijzeren paal. Ingeplant in ruime beboomde tuin met vijver en omlopende gracht. Vierdelig ijzeren hek aan de straat. Deels gekasseide en grinten oprit. Woning, evenals nummer 15, teruggaand op 18de-eeuwse omgrachte site genaamd "'T Heymus Hofken" zoals aangeduid op historische kaarten. Domein vergroot in 1901 en walgracht verlegd. Parallel aan de straat gebouwde woning, volgens kadasterarchief ongewijzigd gebleven tot verlenging in 1961 in noordelijke richting. Vergroting zichtbaar aan twee bouwnaden in straatgevel.

Merkwaardig gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak met dakvlakramen. Bakstenen parement, aan de tuinzijde gecementeerd, aan de straatzijde afgewisseld met natuursteen ter hoogte van de bouwnaden. Rondboogvormige vensters met nieuw houtwerk.

• Stadsarchief Dendermonde, Oud gemeentearchief Grembergen, nummer 514.