Café en feestzaal Gildenhuis

Beschrijving

Gebouw van de vzw Parochiale Werken, ingeplant op straathoek met Dokter Haekstraat. Vanouds veelvuldig door lokale verenigingen gebruikt. Café met afgeschuinde hoek volgens kadasterarchief na 1860 en vóór 1884 gebouwd, feestzaal toegevoegd in 1884 en in tweede kwart van de 20ste eeuw vergroot met bijbouw onder schilddak op binnenkoer. Gemoderniseerd in loop van 20ste eeuw.

Door de recente heraanleg van het kruispunt met Dokter Haekstraat is het café thans afgebroken en wordt het door een nieuwbouw vervangen, de achterliggende feestzaal wordt gerenoveerd.

Tweedelig éénlaags gebouw met afgeschuinde hoek, van zes (café) en zes (feestzaal) traveeën onder verspringend afgewolfd kunstleien zadeldak. Sobere verankerde gecementeerde lijstgevel. Café met rechthoekige muuropeningen en één getoogde deur onder baksteenfries in de laatste travee. Feestzaal geritmeerd door verdiepte spaarvelden met getoogde vensters tussen lisenen en bovenaan afgelijnd door baksteenfriesje met dropmotief. Achtergevel met zelfde gevelritmering en -ornamentiek maar niet gecementeerd. Deels aan gezichtsveld onttrokken door toegevoegd haaks volume van zes traveeën onder kunstleien schilddak, geleed door lisenen met sierankers.