• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van twee dorpswoningen

Beschrijving

Ensemble van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, achter voortuintje met lage gemetste afsluiting. Volgens kadastergegevens in 1937 gebouwd door de gemeente Grembergen en verpacht aan Richard Bogaert–Govaert (nummer 101) en aan Alfons Theodoor Mertens–Vermeiren (nummer 103).

Eenvoudige burgerhuizen van telkens twee traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak, aan weerszij geflankeerd door een garage. Geelgetinte bakstenen lijstgevels op hardstenen plinten verfraaid met hoeklisenen, witgeschilderde (nummer 101) en granito banden (nummer 103). Bredere zijtraveeën met erker op de bovenverdieping op een getrapte console. Smallere deurtraveeën met overluifelde omlijste en gekoppelde voordeuren aan twee treden, afgewerkt met geometrisch ijzerwerk; daarboven twee laddervensters ingevuld met modernistisch getint gevlamd glas in lood.

Aanvullende informatie

Het linker pand (huisnummer 103) van het ensemble van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema werd verbouwd en heeft geen erfgoedwaarde meer.

Auteurs: Jacobs, Els