Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Voormalige "Villa Pensaert", later café-taverne "De Lusthof".

Dieper gelegen woning in een ruime omringende beboomde tuin, toegankelijk via afbuigende verharde oprit. Vroegere voorliggende vijver gedempt en afsluiting met bakstenen hekpijlers aan de straat verdwenen. Herenhuis circa 1856 gebouwd en eigendom van Leopold De Vos en zijn echtgenote Catharina Janssens uit Dendermonde, die het gebruikten als buitenverblijf. Gebouwd op een oude site die minstens opklimt tot het begin van de 19de eeuw, maar wellicht ouder is. Na verschillende verpachtingen kwam het goed omstreeks 1890 in handen van Emmanuel Pensaert en Pauline De Brandt. Circa 1902 werd volgens kadastergegevens de lagere haakse achteraanbouw verlengd. In 1911 verkocht de weduwe De Brandt de woning aan Cesar Smet, samen met de bijhorende gronden. Deze richtte er tijdens de Eerste Wereldoorlog een herberg-taverne genaamd "De Lusthof" in, de tuin werd ingericht als terras en speeltuin. In 1940 werd Armand Smet via een schenking eigenaar, die het in 1961 verkocht aan het echtpaar Willy De Loose – Simonne De Lentdecker.

Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met kunstleien. Karakteristieke bepleisterde en geschilderde voorgevel afgelijnd door houten overstekende kroonlijst; overschilderde hoge plint. Rechthoekige benedenvensters en rondboogvormige bovenvensters op tot cordon doorlopende lekdrempels van blauwe hardsteen; houtwerk bewaard maar luiken verdwenen. Centrale deur gevat in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten onder getrapte kroonlijst op consoles, kenmerkend voor het midden van de 19de eeuw. Verzorgd jonger schrijnwerk voorzien van gesmeed deurlicht en spiegelboogvormig bovenlicht, vroeger met pijlmotief (zie oude prentbriefkaarten). Verankerde achtergevel met dezelfde opbouw en ritmering, afgewerkt met cementering met schijnvoegen.

Beraapte zijgevels met knik in linkerzijgevel. Haakse lagere achteraanbouw, mogelijk vroegere dienstvertrekken, in verschillende fasen gebouwd. Eénlaags beraapt volume onder zadeldak met rechthoekige muuropeningen.

Interieur. Binnenindeling door vroegere tavernefunctie gewijzigd, aantal oorspronkelijke interieurelementen zoals marmeren schouwen en trap wel behouden.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 80-81.