Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Voorafgegaan door kleine voortuin, met gekasseide oprit aan de rechterzijde afgesloten door ijzeren hek. Opgetrokken in 1934 in opdracht van Paul-Henri Waegeman, gemeentesecretaris van Grembergen (zie kadasterarchief). Uitgewerkt als een dubbelhuis van drie traveeën onder geknikt zadeldak (kunstleien). Baksteenparement met decoratief metselwerk afgewisseld met gecementeerde vlakken, heden volledig witgeschilderd, op een vernieuwde hardstenen plint. Voorgevel gemarkeerd door verspringende bouwonderdelen: zoals hoger opgaand breder linker risaliet eindigend in een puntgevel en overkragend boven de voordeur. Driezijdige erker op de begane grond onder balkonnetje met gestileerd ijzeren hek als afsluiting. Overwegend rechthoekige vensters, met uitzondering van één ovaal in de deurtravee en één achtzijdig in de puntgeveltop. Voorts, rechthoekige deur met deurlicht ingevuld met structuurglas, achter gestileerd art-decogetint smeedwerk, in een deurportiek met zeshoekig bovenlicht voorafgegaan door drie treden met rechts bakstenen muurtje.

Vrijstaande rechterzijgevel met klein erkervenster op de gelijkvloerse verdieping, met zijdelings zicht op de straat en tuin.

• WERKGROEP GESCHIEDENIS GREMBERGEN, Het oude Grembergen in beeld, Nieuwkerken-Waas, 1998, p. 75-76.