Olieslagerswoning Wauman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Olieslagerswoning Wauman

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalige olieslagerswoning Wauman, later brouwerswoning de Waepenaert. Historisch in relatie tot de woning de Waepenaert en brouwerij de Waepenaert.

Woning in kern minstens opklimmend tot de jaren 1830 (zie Primitief Plan), bewoond door olieslager Carolus Joannes Wauman en Anna Catharina De Bruyn, uitbaters van de bijhorende L-vormige olieslagerij gelegen tegenover het woonhuis (nummer 2) en eigenaars van de oliemolen "De Nieuwe Molen" op de hoek Bakkerstraat en Grootzand. Burgerhuis mogelijk gebouwd in 1822, zie gevelsteen met opschrift "C. J. Wauman/ 1822" in voorgevel van Dokter Haekstraat nummer 54. Woning door erfenis circa 1851 eigendom van Raimondus Joannes de Waepenaert en Anna Coleta Wauman die de olieslagerij de daaropvolgende jaren omvormden tot een brouwerij. Hun familieleden bouwden circa 1879 de woning de Waepenaert tegen de linkerzijgevel aan, ter vervanging van een smaller volume, volgens kadasterarchief.

Parallel aan de straat ingeplant gebouw met kleine voortuin. Burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil pannen zadeldak. Heden hervoegde sobere verankerde baksteenbouw op een lage hardstenen plint. Rechthoekige vensters gevat in een 20ste-eeuwse gecementeerde omlijsting met luikduimen; op de begane grond getralied en op oude lekdrempels in het gevelvlak. Centrale voordeur voorafgegaan door afgeronde hardstenen trede, gevat in sobere hardstenen lijst op neuten en met dito latei afgewerkt met tandlijstje; voorzien van opgeklampte genagelde deur met oud sluitwerk en getralied gedeeld bovenlicht, uit het begin van de 19de eeuw.

Eenvoudige rechterzijgevel zonder bouwsporen, met een boven- en zoldervenster, geflankeerd door twee kleine oculi.

Binnenin. Kelder met graatgewelf aan bak- en natuurstenen trap en met rode tegelvloer onder zijdelingse trapkoker rechts achteraan de hal.

• LINDEMANS L., De cavaliers van Grembergen, Brussel, 1991.
  • STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 72-74.
  • STROOBANTS A., Gemalen en geplet. Molens en maalderijen te Dendermonde in de 19de en 20ste eeuw, Dendermonde, 2005, p. 109.