Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Voormalige woning de Waepenaert. Wat verdiept gelegen burgerhuis op de straathoek met de Ringstraat, met kleine verharde voortuin afgesloten door hoog ijzeren hekken. Achtergevel grenzend aan de voormalige olieslagerswoning Wauman (Ringstraat nummer 1) waarmee het samen met de voormalige brouwerij de Waepenaert (Ringstraat nummer 2) historisch verbonden was. Burgerhuis volgens kadasterarchief opgetrokken in 1879 ter vervanging van een kleiner volume dat hoorde bij de woning Wauman. De jaarsteen met opschrift "C. J. Wauman / 1822" in de voorgevel is wellicht afkomstig van dit oudere deel van de olieslagerswoning en heeft zeer waarschijnlijk betrekking op de bouw ervan in de Ringstraat nummer 1. "Nieuwbouw" van 1879 gerealiseerd in opdracht van de brouwersfamilie de Waepenaert die de vroegere olieslagerij Wauman in het midden van de 19de eeuw omgevormd had tot brouwerij.

Neoclassicistisch breedhuis met typische opbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak. Bepleisterde en geschilderde voorgevel horizontaal belijnd door pseudo-bossage op de begane grond en spiegels in borstwering en hoofdgestel onder houten kroonlijst op klossen. Fraaie plint in breuksteenimitatie. Op een regelmatige afstand geplaatste rechthoekige vensters, op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde lijst. Centrale voordeur aan twee treden binnen hardstenen omlijsting op neuten en kroonlijst op kapiteel; tussendorpel verdwenen; paneeldeur in neoclassicistische stijl onder getoogd gedeeld bovenlicht.

Interieur

Klassieke dubbelhuisindeling met centrale gang en flankerende salons met een aantal eind 19de-eeuwse interieurelementen (onder meer marmeren schouwen, gestucte plafonds, binnenschrijnwerk …). Oorspronkelijk afgesloten trappenhuis, zijdelings geplaatst achteraan in de hal, verleent toegang tot twee parallelle tongewelfde kelders die deels onder een L-vormige uitbouw zitten. Deze grote kelders met rode en zwarte tegelvloer en gemetste wijnrekken zijn zeer waarschijnlijk een restant van het afgebroken deel van de olieslagerswoning, daterend uit het begin van de 19de eeuw.

• LINDEMANS L., De cavaliers van Grembergen, Brussel, 1991.
  • STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 72-74.