Vrije Kleuterschool Vlassenbroek

Beschrijving

Vrije kleuterschool Vlassenbroek, opgericht in 1911 door toenmalig pastoor Karel Taracola tegenover de dorpskerk van Vlassenbroek. Schooltje bestaande uit een speelplaats, klaslokaal, kolenhok en stalletje. Gerenoveerd in 1975.

Klaslokaal ingeplant achter ommuurde en geplaveide speelplaats. Witgekalkte bakstenen ommuring aan de straatzijde met toegang in de vorm van lage rondboogdeur onder keperboogvormig beeldnisje. Eénlaags bakstenen klasgebouw van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel op gecementeerde en gepikte plint, afgelijnd met bakstenen tandlijst onder houten kroonlijst. Brede rechthoekige vensters onder doorlopende I-latei versierd met rozetten en op lekdrempel van hardsteen; bewaard schrijnwerk. Linker deurtravee tussen lisenen, rechter met hardstenen gedenksteen voorzien van opschrift: "Karel/ Taracola/ pastoor/ 1911". Rechterzijde van de speelplaats met overdekte speelgalerij onder lessenaarsdak (mechanische pannen).

• Stadsarchief Dendermonde, documentatiemappen.