Wegkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel

Beschrijving

Landelijk gelegen wegkapel, schuin ingeplant tegenover nummer 16. Volgens opschrift gevelsteen gebouwd in 1858 door pastoor P.J. De Saedeleer. In 1972 werden al ontwerpplannen opgemaakt voor het herstel van de kapel. De huidige toestand na de ingrijpende renovatie en gedeeltelijk herbouw in 1994, in opdracht pastoor R. Van Den Berge (zie tweede gevelsteen), wijkt sterk af van de vroegere vormgeving. Volgens archieffoto voorheen eenvoudiger, gewitte baksteenbouw voorzien van gedrukte spitsboogvormige deuropening onder dito nis in stomp puntgeveltje.

Rechthoekige wegkapel met driezijdige sluiting onder leien zadeldak, nu tussen aandaken op schouderstukken en met tuitvormig topstuk. Baksteenbouw op hardstenen plint verrijkt met natuursteen onder meer voor omlopende banden en omlijstingen van de rondboogvormige deur en zijvensters. Top van voorgevel met sieranker. Oorspronkelijke gevelsteen (1858) boven de plint rechts van de deur.

Interieur. Gepolychromeerd heiligenbeeld op sokkel, vermoedelijk Dymphna van Geel voorstellend.

• Stadsarchief Dendermonde, B. 185.31: 861.3.